Melsen-publieksprijs voor Anique en Kaylee

17 apr 2023

Op 14 april jl. was de uitreiking van de Van Melsenprijs 2023 op de Radboud Universiteit Nijmegen. Een prijs voor het beste profielwerkstuk in de profielen N&G of N&T. Anique Hazebroek en Kaylee Kunst (allebei uit 6vwo) waren met hun profielwerkstuk over Corona Vaccines (preventing and fighting a worldwide pandemic) genomineerd voor deze prijs en behoorden daarmee tot de 10 beste inzendingen. Het was de allereerste keer dat een profielwerkstuk, gemaakt door leerlingen van Broklede, genomineerd was voor een prijs.  

Het was een leuke en goed georganiseerde dag. Iedere genomineerde had een eigen tafel om het profielwerkstuk te laten zien, met daarbij een bord waarop een poster opgehangen kon worden. Daarnaast had ieder groepje een filmpje gemaakt waarin ze hun pws-onderzoek uitlegden. Zo kon men goed bekijken wat de concurrentie gemaakt had. Daaruit bleek dat de andere 9 inzendingen er ook allemaal erg goed uitzagen. Zeer uiteenlopende onderwerpen over onder andere het gebruik van cafeïne in de bestrijding van Apneu bij baby’s (3e prijs), het koelen van zonnecellen in de Sahara met hydrogels (2e prijs) en een zelfgebouwde trebuchet (Middeleeuws slingerwerktuig), met allerlei metingen en wiskundig zeer fraai uitgewerkte berekeningen aan het gooien van voorwerpen met dit apparaat (1e prijs).

Uit de vorige zin is al af te leiden dat het pws van Anique en Kaylee door de jury helaas niet in de top 3 geplaatst is.
Maar….. er was nog een prijs te vergeven, namelijk de publieksprijs. Hiervoor konden de aanwezigen stemmen op wat zij het beste profielwerkstuk vonden en welk groepje het beste zijn/haar onderzoek had verdedigd. Met afstand wisten Anique en Kaylee deze prijs te winnen. En terecht, want niet alleen hun filmpje was geweldig, ook de manier waarop zij hun onderzoek wisten uit te leggen aan de toehoorders was onvoorstelbaar goed. Meerdere hoogleraren van de Radboud Universiteit kwamen bij de stand langs en stelden allerlei vragen. Anique en Kaylee wisten deze haarfijn te beantwoorden en scoorden daarmee meerdere complimenten. Zij zijn dan ook de terechte winnaars van de publieksprijs.
 

Elk jaar brengt de organisatie van de van Melsenprijs een magazine uit waarin de profielwerkstukken van de genomineerden staan. Volgend schooljaar staan Anique en Kaylee daarin met hun uitleg over het beste en meest veilige Coronavaccin. 

 Hier de link naar het magazine.  

Op de foto Anique en Kaylee met hun trotse docent Kees-Jan van Heusden.