De maan, Jupiter en Saturnus

17 sep 2021

De maan, Jupiter en Saturnus gezien door de telescoop

Zelf door een telescoop kijken naar de maan en planeten levert altijd groot enthousiasme op en dat was donderdagavond 16 september jl. niet anders. Onder ideale omstandigheden keken leerlingen, enkele ouders en toevallige passanten vanaf de Scheendijk door van het Scala College geleende telescopen naar de Maan, Jupiter en Saturnus.
De fraaie kraters op de Maan, de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter waren duidelijk zichtbaar en lieten zich zelfs eenvoudig met de camera van de mobiele telefoons vastleggen.
Leerlingen uit 5 vwo die nu bij NLT bezig zijn met de module Meten aan Melkwegstelsels waren speciaal uitgenodigd, maar ook twee leerlingen die als profielwerkstukonderwerp de retrograde beweging van Jupiter hebben beleefden een onvergetelijke avond.

Heuglijk nieuws is dat Broklede binnenkort zijn eigen telescoop krijgt en dan gaan dit soort mooie avonden veel vaker voorkomen. Houd de berichtgeving daarover in de gaten!

De foto bij dit bericht is gemaakt door Dominique van der Heiden uit 5 vwo.